Bij luchtkwaliteit denkt iedereen aan de lucht buiten, maar ook de binnenlucht mag volgens het Vlaams Departement Omgeving niet vergeten worden aangezien we ongeveer 85% van onze tijd binnen doorbrengen.
Door gewone huishoudelijke activiteiten zoals koken, douchen, poetsen, samen vertoeven in de woonkamer enz. wordt de binnenlucht slechter, daarom is er aandacht nodig voor verse lucht binnen.
"De periode rond kerst is bij uitstek het moment waarop we met vrienden en familie samenkomen. Heel gezellig, maar de kwaliteit van de lucht in huis mogen we niet uit het oog verliezen. In tegenstelling tot de buitenlucht kunnen we de lucht in huis vaak heel gemakkelijk verbeteren door regelmatig te verluchten", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Bij nieuwbouw en grote verbouwingen is de installatie van een ventilatiesysteem verplicht, maar veel woningen en gebouwen in Vlaanderen beschikken niet over zo'n systeem.
Dan kan je ventileren door ramen op een kier te zetten (met raamstopper) of in kipstand te plaatsen, een klapvenstertje open te zetten of door te werken met een open ventilatierooster. De hoeveelheid verse lucht hangt dan onder andere af van de weersomstandigheden.
Ook in de winter als het koud is of donker als je 's avonds terug thuis komt, is het noodzakelijk verse lucht in je woning te laten. Niet alleen in de slaapkamers, maar ook in leefruimten zoals de keuken en de living. Te veel lucht verversen is niet aangeraden, dit zorgt voor warmteverlies en verlies van comfort.
Onderzoek en meettoestel
Sinds 2007 voert het Vlaams Departement Omgeving onderzoek uit naar de kwaliteit van de binnenlucht in woningen, scholen, tijdens verbouwingen. Uit die onderzoeken blijkt dat de binnenlucht in woningen niet altijd even goed is.
Om dit beter op te volgen was het nodig dat de kwaliteit van de binnenlucht snel kan gemeten worden.
Het Vlaams Departement Omgeving liet daarom een meettoestel ontwikkelen om een aantal stoffen langdurig te monitoren. Het meettoestel meet de hoeveelheid fijn stof (PM), het gehalte koolstofdioxide (CO2) en koolstofmonoxide (CO), het totaal gehalte aan vluchtige organische stoffen (VOS), de temperatuur en relatieve vochtigheid en het gehalte aan stikstofdioxide (NO2).
Met oplichtende kleuren, tekst en smileys geeft het toestel een indicatie over de luchtkwaliteit in de woning. Een blauwe kleur en happy smiley betekent dat er een uitstekende luchtkwaliteit is binnenhuis, groen wil zeggen goede luchtkwaliteit, oranje betekent een matige luchtkwaliteit en bij rood is de luchtkwaliteit slecht.
Voor de overheid is dit meettoestel een nuttig instrument om onderzoek naar de kwaliteit van de binnenlucht te voeren. Dat is belangrijk omdat mensen heel veel tijd binnen doorbrengen, zeker in de winter. Op dit moment worden de boxen ingezet in een aantal middelbare scholen die deelnemen aan een project over zuivere lucht.
Tips
Iedereen komt wel eens een kamer binnen die muf ruikt of waar een vreemde chemische geur hangt. Dat kan je vermijden door goed te verluchten. Best laat je doorlopend een kleinere hoeveelheid verse lucht binnen, zoals een ventilatiesysteem dat ook doet, maar zeker na activiteiten die de binnenlucht vervuilen is het nodig om te verluchten.
Denk aan schoonmaken, koken, klussen of een feestje houden. Bij dit soort activiteiten denk je best aan het op tijd open zetten van een raam.
Ga je je huis (her)inrichten? Of het nu gaat om nieuwe meubels plaatsen, een verfbeurt of een opknapwerkje: denk dan aan verluchten. Veel nieuwe materialen geven de eerste maanden vluchtige chemische stoffen af.
Ook bouwmaterialen, zeker als ze pas geplaatst zijn, kunnen allerlei stoffen in de lucht brengen die bij te grote hoeveelheden ongezond kunnen zijn. Zorg in een nieuwe of gerenoveerde woning daarom voor voldoende luchtverversing door goed te ventileren. Dat moet je ongeveer zes maanden doen, daarna zijn de meeste ongezonde stoffen uit bouwmaterialen afgevoerd.
Meer informatie vind je op www.bouwgezond.be